Nieuws

VWDHZ ondertekent Convenant preventie woninginbraken

Vereniging van winkelketens in de Doe-Het-Zelfbranche (VWDHZ), bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels, de politie en de Rijksoverheid hebben op donderdag 10 oktober het Convenant Preventie Woninginbraken ondertekend. De ondertekenaars van het convenant gaan hun klanten beter voorlichten over gecertificeerde sloten en andere inbraakwerende maatregelen. Op die manier helpen zij het aantal woninginbraken terug te dringen en woningen minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers.

De afgelopen jaren daalt het aantal geregistreerde woninginbraken. Toch zijn elk jaar nog steeds zo’n 42.000 mensen slachtoffer van woninginbraak. Vooral nu. Uit cijfers van de politie blijkt dat de kans op inbraak van oktober tot en met januari 33% groter is dan in de overige maanden van het jaar. In 39% van de gevallen komen inbrekers binnen via de achterdeur, blijkt uit onderzoek. De gevolgen van woninginbraak zijn vaak zeer ingrijpend. Daarom maken bouwmarkten, ijzerwarenspeciaalzaken, overheid en politie zich sterk om woninginbraak te voorkomen. Zij ondertekenen vandaag het Convenant Preventie Woninginbraken. Het convenant bevestigt het gemeenschappelijke doel het aantal woninginbraken verder te verminderen. Daarom komt er meer aandacht voor het belang van goede sloten en andere inbraakwerende maatregelen.

Inbrekers kijken niet naar waar je woont, maar hoe makkelijk zij binnen kunnen komen. Met name de achterdeur blijkt een zwakke plek. In bijna twee op vijf gevallen (39%) wordt via de achterdeur ingebroken. De voordeur staat met 32% op nummer twee. Vooral nu zijn inbraakwerende maatregelen belangrijk, want van oktober tot en met januari is de kans op inbraak 33% groter dan in de overige maanden van het jaar. Goed hang- en sluitwerk, anti-inbraakstrips en goede verlichting verlagen de kans op woninginbraak aanzienlijk en maken de woning daarmee minder interessant voor inbrekers.

Het Convenant Preventie Woninginbraken is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en is ondertekend door de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, de Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf branche, Bauhaus, DESTIL Prolians, DGN Retail (HUBO, Multimate), Ferney, Hornbach, Intergamma, Kluswijs, Nicovij (Profnorm, E-Norm en Lockmasters), Praxis, Quofi en Transferro (Probin).