Branches

UFON

Unie van filiaal & franchise optiek- en hoortoestelbedrijven Nederland

De UFON is belangenbehartiger van filiaalbedrijven en franchiseformules in de optiekbranche en de leveranciers van hoortoestellen.

De leden van de Ufon vertegenwoordigen circa de helft van alle optiekwinkels in Nederland (en 80% van de filialen van filiaalbedrijven). De leden van de Ufon zijn:

  • Eye Wish (Grandvision)
  • Eyes + More
  • Hans Anders
  • Pearle Opticiens (Grandvision)

Meer weten over cijfers en feiten in de optiekbranche? Kijk op https://www.retailinsiders.nl/data/ onder persoonlijke verzorging, optiekzaken.

Ufon Richtlijn Veilige optiek

De optiekketens die zijn aangesloten bij de UFON hebben in aanvulling op de maatregelen van de regering in de aanpak van het coronavirus, additionele maatregelen genomen en vastgelegd in het “Richtlijnen Veilige Optiek”. De gezondheid van klanten en medewerkers staat centraal in de optiek. Brillen en contactlenzen zijn medische hulpmiddelen en vallen onder de categorie “Zorg” op de lijst van cruciale beroepsgroepen en hebben het kenmerk 'essentiële detailhandel'.

De overheid had met ingang van 25 september 2021 de Richtlijn Verantwoord Winkelen gearchiveerd alsook het bijbehorende afsprakenkader. Vanaf die datum golden algemene adviezen vanuit de Rijksoverheid. Nu het virus in de winter van 2021 weer de kop opsteekt, gelden de volgende regels in de optiek:

  • Klachten? Blijf thuis en laat je direct testen, ook als je gevaccineerd bent
  • Was vaak je handen / Hoest en nies in je elleboog
  • Houd 1,5 meter afstand / schud geen handen
  • Het dragen van een mondkapje is verplicht. Overige beschermende middelen zijn optioneel

En voor ondernemers aanvullend: Zorg voor voldoende frisse lucht (waarbij is aangetekend dat winkels de facto een 'doorstroomlocatie' zijn).

UFON heeft haar eigen, interne richtlijnen aan deze wettelijke voorschriften en adviezen aangepast. Zo staat er nog steeds ontsmettingsgel bij de deur, zullen we u geen hand geven en hangen de plexiglas schermen er ook nog steeds.

Aangesloten ondernemingen