Branches

UFON

Unie van filiaal & franchise optiek- en hoortoestelbedrijven Nederland

De UFON is belangenbehartiger van filiaalbedrijven en franchiseformules in de optiekbranche en de leveranciers van hoortoestellen.

De leden van de Ufon vertegenwoordigen samen ruim 900 filialen en franchisevestigingen van de 2.200 optiekvestigingen in Nederland. Het gecombineerde marktaandeel afgemeten aan het jaarlijkse aantal op de Nederlandse markt gebrachte brillen overstijgt de 60% ruimschoots. De leden van de Ufon zijn:

 • Eyes + More
 • Hans Anders
 • Pearle
 • Pearle Studio

Meer weten over cijfers en feiten in de optiekbranche? Kijk op https://www.retailinsiders.nl/data/ onder persoonlijke verzorging, optiekzaken.

Ufon Richtlijn Veilige optiek

De optiekketens die zijn aangesloten bij de UFON hebben in aanvulling op de maatregelen van de regering in de aanpak van het coronavirus, additionele maatregelen genomen en vastgelegd in “Richtlijnen Veilige Optiek”. De gezondheid van klanten en medewerkers staat centraal in de optiek. Brillen en contactlenzen zijn medische hulpmiddelen en vallen onder de categorie “Zorg” op de lijst van cruciale beroepsgroepen en hebben het kenmerk 'essentiële detailhandel'.

De overheid heeft de laatste voor publiek relevante maatregelen ingetrokken per 23 maart 2022 en op 11 april het test- en quarantaineprotocol aangepast. Vanaf nu gelden nog enkele algemene adviezen vanuit de Rijksoverheid en er gelden adviezen voor isolatie en testen.

UFON heeft haar richtlijnen gearchiveerd en vervangen door een compacte basisset aan interne adviezen/opties voor aangesloten opticiens en audiciens:

 1. Was je handen grondig na het behandelen van een klant
 2. Draag een mondmasker waar jij dat nodig acht, en wij geven als voorbeeld:
  • een mondmasker (en/of handschoenen) te dragen als een klant daarom verzoekt
  • een mondmasker te dragen in aanmeetruimtes
  • een mondmasker te dragen als bij jou zichtbaar sprake van een verkoudheid of hooikoortsverschijnselen en je een negatieve (zelf)test hebt
 3. Zorg voor voldoende frisse lucht
 4. Hoest en nies in je elleboog
 5. Klachten? Blijf thuis en

Kwaliteitsstandaard Oogmeting voor Opticiens niet vastgelegd in Register Zorginstituut Nederland

De Unie van filiaal & franchise optiek- en hoortoestelbedrijven Nederland (Ufon) ontving het bericht van Zorginstituut Nederland dat de door enkele marktpartijen ontwikkelde Kwaliteitsstandaard Oogmeting voor Opticiens niet wordt opgenomen in het Register. Zie hier de reactie: https://www.rndweb.nl/nieuws/kwaliteitsstandaard-oogmeting-voor-opticiens-niet-vastgelegd-in-register-zorginstituut-nederland

Aangesloten ondernemingen