Nieuws

Retailers geven inzameling van gebruikte apparatuur een impuls in Nationale Recycle Week

Teveel afgedankte elektrische apparaten belanden bij het restafval. Iedereen in Nederland kan een extra inspanning leveren om meer elektrische en elektronische apparaten (e-waste) in te zamelen of te repareren. Dat stelt Heel Holland Recyclet, een gezamenlijk initiatief van de partijen die in Nederland betrokken zijn bij e-waste inzameling en recycling. Producenten, retailers en gemeenten organiseren daarom deze week (14-21 oktober) een Nationale Recycle Week om de inzameling van elektrische apparaten en verlichting een boost te geven.

Méér recyclen

Raad Nederlandse Detailhandel (RND), Techniek Nederland (elektronicawinkels en reparatiebedrijven), en Thuiswinkel.org (webwinkels) hebben vanuit de retail de handen ineengeslagen om consumenten aan te moedigen hun oude apparaat niet zomaar weg te gooien. Wanneer het apparaat niet meer te repareren is, of onderdelen niet meer vervangen kunnen worden, kan de consument het apparaat inleveren via verschillende inleverkanalen. Zo helpen de (web)winkels om de inzameldoelstelling van 65% van de op de markt gebrachte apparaten te halen.

Gratis inleveren

Veel elektronica ligt te verstoffen op zolder of in de keukenla, vaak kleine huishoudelijke apparaten zoals strijkijzers, koffiezetters en tandenborstels. In deze elektronica zitten waardevolle metalen die hergebruikt kunnen worden. Het inleveren van de apparaten kan gratis bij zo’n 2.500 winkels die hiervoor speciale inleverbakken hebben.

Circulaire economie

Veel retailers zullen de consument hierop attent maken door extra aandacht in de winkels, op de website, in nieuwsbrieven en op sociale media. Zo helpt de retail mee aan de ontwikkeling naar een circulaire economie.

Krachtig initiatief

Heel Holland Recyclet (www.heelhollandrecyclet.nl) is een gezamenlijk initiatief van overheden, gemeenten, retailorganisaties, producenten en organisaties die de inzameling en recycling van e-waste (elektrische apparaten en verlichting) verzorgen. Doel is de urgentie en noodzaak van gescheiden inzameling van e-waste extra onder de aandacht te brengen en hierbij burgers, bedrijfsleven en overheid nauw te betrekken. Deelnemers aan het initiatief zijn Raad Nederlandse Detailhandel (RND), Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD), Rijkswaterstaat, Stichting Recycling Technologische Apparatuur (RTA), Techniek Nederland, Thuiswinkel.org, Stichting FIAR CE (TV en Audio), ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling (SMR), Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen (SVEG), Stichting Witgoed, WEEE NL , uitvoeringsorganisatie Wecycle en Stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN).

Zie de link voor een filmpje over het belang van inzamelen van kapotte elektrische apparaten: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6590139229408374784/.

Lees meer in onze standpunten: