Nieuws

Vakopleiding Doe-Het-Zelf nu ook als app beschikbaar

Stichting Retailopleidingen in de Doe-Het-Zelfbranche (SRD) heeft een app ontwikkeld voor de eigen digitale vakopleiding. Cursisten van de opleiding, vooral medewerkers van de bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels, met zowel Android als iOS mobile devices kunnen gebruik maken van de app. De app biedt gebruikers nog meer gebruiksgemak.

De ontwikkeling van de app volgt op de livegang in september 2018 van het nieuwe digitale opleidingsplatform voor de Doe-Het-Zelfbranche. Het nieuwe platform, dat door werkgevers en werknemers gezamenlijk is gefinancierd, omvat de basis vakopleiding en een online naslagwerk.

Wouter Weide, secretaris van SRD: “Het ontwikkelen van de DHZ-app, is na het ontwikkelen van de nieuwe vakopleiding, een volgende stap om de vakopleiding aan te laten sluiten bij de wensen van de cursisten. Cursisten willen graag op elke mogelijke manier de vakopleiding kunnen volgen, zowel computer als op tablet en mobiele telefoon.”

In de Vakopleiding Doe-Het-Zelf doet de bouwmarktmedewerker uitgebreide kennis op van de producten die in de bouwmarkt worden verkocht en de toepassing daarvan. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan milieu- en veiligheidsaspecten. De opleiding wordt al meer dan 15 jaar gebruikt door bouwmarktmedewerkers in het hele land. Het diploma wordt branche breed erkend en heeft de status verworven van certificeerbare eenheid in het mbo-onderwijs.

De opleiding is primair gericht op bouwmarktmedewerkers maar kan daarnaast ook door ROC’s worden gebruikt. De inhoud is afgestemd op het keuzedeel Bouwmarkt Basis dat door de Minister van Onderwijs is vastgesteld als certificeerbare eenheid in het mbo- en volwassenenonderwijs. Dit geeft het diploma van de Vakopleiding Doe-Het-Zelf een belangrijke meerwaarde op de arbeidsmarkt.

SRD

Stichting Retailopleidingen DHZ-branche (SRD) heeft als doel medewerkers in de doe-het-zelfbranche met theoretisch en praktisch onderwijs op te leiden. Om dat te bereiken is de SRD in 2001 gestart met een branchebrede vakopleiding waarin algemene vakkennis wordt aangeboden in de vorm van zelfstudie. Sindsdien starten jaarlijks ruim 1000 bouwmarktmedewerkers met de Vakopleiding Doe-Het-Zelf. Naast opleiden heeft de SRD ook als taak het afnemen van examens en het afgeven van certificaten, basisdiploma’s en vakdiploma’s.

Stichting Sociaal Fonds Doe-Het-Zelfbranche

De vakopleiding wordt voor een substantieel deel gefinancierd door de Stichting Sociaal Fonds Doe-Het-Zelfbranche (SSFD). SSFD financiert en subsidieert activiteiten die gericht zijn op het wat betreft arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en arbeidsverhoudingen optimaal functioneren van de bouwmarkt en/of doe-het-zelfwinkel. Werkgevers en vakorganisaties (CNV en FNV) werken in de stichting samen om tot uitvoering van de doelstelling te komen.