Nieuws

Omzet non-foodsector bijna 1 procent hoger in mei

De detailhandel non-food heeft in mei bijna 1 proces meer omgezet dan in mei 2017, volgens het CBS. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was ruim 1 procent hoger dan een jaar eerder; de prijzen daalden gemiddeld licht. De winkels in doe-het-zelfartikelen realiseerden de grootste omzetstijging. Ook de omzet van de winkels in meubels, keukens en woninginrichting, de winkels in recreatieartikelen en drogisterijen groeiden. De winkels in consumentenelektronica en witgoed noteerden een omzetverlies. Ook liep de omzet terug in winkels in kleding, schoenen en lederwaren, maar die hadden de maand ervoor nog een fikse omzetstijging laten zien.

De gehele detailhandel heeft in mei 3,4 procent meer omgezet dan in mei 2017, meldt het CBS. Het verkoopvolume was in totaal gemiddeld 3,2 procent hoger.

De detailhandel food heeft in mei 4,5 procent meer omgezet dan in mei 2017. Het verkoopvolume steeg met 3,5 procent. De omzetgroei is volledig gerealiseerd door supermarkten. De omzet van de speciaalzaken bleef namelijk nagenoeg gelijk.

Daarnaast is online 13,5 procent meer omgezet. Webshop only realiseerden een stijging van 10 procent. De omnichannel spelers realiseerden op hun webverkopen een plus van ruim 19 procent, aldus het CBS.