Nieuws

RND ondersteunt Wecycle Premium Pick-up service voor ophaalservide kleine apparaten aan huis

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) gaat de Wecycle Premium Pick-up service actief bij haar leden onder de aandacht brengen, zodat meer (online) winkels zich aansluiten bij Wecycle als Premium Pick-up Partner. Klanten van deze winkels mogen bij de bezorging en installatie van een nieuw groot elektrisch apparaat niet alleen het oude grote exemplaar mee teruggeven voor recycling, maar ook andere afgedankte kleine apparaten. Deze service biedt Wecycle landelijk aan met 150 (online) winkels en vervoerders om méér kleine apparaten in te zamelen. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste).

De Nederlandse inzameldoelstelling voor e-waste stijgt vanaf volgend jaar naar 65 procent van het gewicht dat jaarlijks aan apparaten en lampen op de markt wordt gebracht. Wouter Weide, secretaris van de RND: “Wij steunen een integrale aanpak door alle schakels in de keten om de inzameldoelstelling te halen waarbij elke partij in de keten zijn eigen rol en verantwoordelijkheid heeft. Ook de grote bedrijven in de non-food detailhandel nemen hierin hun verantwoordelijkheid en daarom ondersteunen wij de Premium Pick-up service van Wecycle.” De RND is de koepelorganisatie van de non-food detailhandel in Nederland en vertegenwoordigt de 70 grootste winkelformules. Haar achterban realiseert een totale omzet van 19 miljard euro.

Wecycle maakt het inleveren van afgedankte kleine elektrische apparaten makkelijk met de service. “Als leidend inzamelsysteem spelen we een verbindende rol in de keten”, zegt Jan Vlak, algemeen directeur van Wecycle. “We zijn daarom enorm blij met de support van de RND voor onze ophaalservice en hopen dat nog meer winkels Premium Pick-up Partner worden.” Naast de RND ondersteunen ook Thuiswinkel.org en Uneto-VNI de service.

Voordelen retailer en consument

De Wecycle Premium Pick-up service heeft verschillende voordelen. Zo heeft de consument bij de bezorging en installatie van een groot apparaat even de tijd om kleine apparaten bij elkaar te zoeken. De bezorgers zijn gewend om te gaan met elektrische apparaten en mogen deze ook vervoeren. De inzamelpartner ontvangt de normale kostenvergoeding voor de ingeleverde apparaten.

Video

Kijk hier voor een korte uitlegvideo over de Wecycle Premium Pick-up service (1’52”).

Over Wecycle

Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dit doet Wecycle voor zes producentenorganisaties, waarbij 1.750 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen zijn aangesloten. De inzameling en recycling worden kostenefficiënt georganiseerd en met een maximaal milieurendement. Wecycle heeft 10.000 inzamelpunten in Nederland en werkt samen met veel inzamelpartners waaronder gemeenten, winkels, installatiebedrijven, kringloopbedrijven en met vervoerders en verwerkers van e-waste. Zo levert de organisatie dagelijks een bijdrage aan de circulaire economie.

In de Wecycle Service Centers wordt de circulaire verbonden met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, krijgen mensen die moeilijk meekomen in de reguliere arbeidsmarkt perspectief op een baan en neemt de kwaliteit van recycling toe.

In 2017 heeft Wecycle 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled in Nederland met een nuttige toepassing van 97 procent! Hierdoor is een uitstoot van 345 miljoen kilo CO2 vermeden.

Lees meer in onze standpunten: