Nieuws

Winkeliers roepen op tot lokale afspraken over openingstijden

Spreiding over de week het devies in tijden van corona. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) roept ondernemers, winkeliersverenigingen, vastgoedpartijen, gemeenten en andere betrokken partijen op om de openingstijden van winkels zo ruim als nu mogelijk gemaakt in noodverordeningen in te vullen, samen met elkaar. Hiermee wordt bezoekers de gelegenheid geboden om op minder drukke momenten naar de winkelstraat te komen, ook in de randen van de dag. Spreiding tijdens de “gedeeltelijke lockdown” van bezoekers is het devies volgens de RND, dat non-food grootwinkelbedrijven in Nederland vertegenwoordigt.

De drukste dagen met bezoekers in de detailhandel zijn de donderdag tot en met zaterdag. In de vele gemeenten waar een koopzondag is, is die zondag meestal de tweede drukste verkoopdag van de week. De koopzondag en koopavond samen zijn gemiddeld goed voor 15% van de weekomzet. Eén van de coronamaatregelen is dat de koopavonden zijn afgeschaft en winkels in plaats van om 22:00 uur nu om uiterlijk 20:00 uur dicht moeten zijn. Dat gaan we met elkaar regelen. Echter, in veel gemeenten zijn de winkels op genoemde dagen al eerder dicht dan 20:00 uur. Wij horen vandaag verschillende verhalen over een dreiging met boetes voor winkels die na 18:00 uur nog open zijn en de dreiging dat lokaal een sluiting na 18:00 uur wordt afgedwongen.

Dhr. Eus Peters, directeur van de RND: "In het kader van de spreiding van de klanten over de week zou het goed zijn als winkeliers op de drukste dagen - donderdag tot en met zaterdag – zoveel mogelijk samen tot 20 uur open zijn. Ondernemers zijn volgens de Winkeltijdenwet en de huidige noodverordeningen vrij om van maandag tot zondag tot 20 uur open te gaan. Over de zondag zijn lokaal aparte afspraken gemaakt.”

In 7 van de 10 gemeenten mogen winkels inmiddels elke zondag open of minimaal één keer in de maand. Binnen de huidige, tijdelijk beperkte winkeltijdenwet, kan de bezoeker meer gespreid over de week de winkelstraat bezoeken; zeker als we samen opengaan. Eus Peters: “Doel hiervan is om de veiligheid van de bezoekers en onze medewerkers te kunnen garanderen, zowel doordeweeks als in het weekeinde. Zo wordt het doelgericht winkelende publiek behouden voor de winkelstraat.”

RND ziet dat het noodzakelijk is om als detailhandel aandacht te blijven vestigen op de getroffen maatregelen in de winkels, in verband met de toename van het aantal coronabesmettingen. Daarom roept RND de klant op om drukte te vermijden en winkels zo veel mogelijk op rustigere momenten te bezoeken, doelgericht aankopen te doen en eventuele aanwijzingen van medewerkers op te volgen. Elke winkel moet weer wettelijk verplicht ‘deurbeleid’ voeren. Dat betekent weer een zichtbare toegangsdosering aan de deur met mandjes, winkelwagens, stoplichten of soms ook beveiligers, om de 1,5 meter afstand tot anderen in de winkel te faciliteren. Het publiek kan ons daarbij helpen door zoveel mogelijk verspreid over de week hun aankopen te doen.