Nieuws

Verbod gratis plastic tassen definitief

Vanaf 1 januari mogen geen gratis plastic tasjes meer worden weggegeven. Consumenten betalen dan aan de kassa, op de markt en in de horeca een klein bedrag voor een plastic tas. Het verbod volgt uit een Europese Richtlijn die de lidstaten verplicht stappen te nemen om het aantal plastic tassen terug te dringen. De Nederlandse overheid heeft gekozen voor een verbod op de gratis verstrekking. In sommige gevallen mogen verswaren en levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes als dit voedselverspilling tegengaat of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken.

De Tweede Kamer heeft op donderdag 17 december ingestemd met het verbod. Het parlement verzocht wel om in de invoeringsperiode terughoudend te handhaven op het verbod en geen boetes uit te delen. Winkeliers moeten voldoende tijd hebben om gehoor te geven aan het verbod, vond de meerderheid van het parlement.
De ondernemer bepaalt zelf het bedrag dat hij voor de tas vraagt. In een pilot van de RND en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) bleek dat 10 eurocent zeer effectief werkt in het verminderen van het aantal plastic tassen met de helft of meer.

Campagne en informatiemateriaal

De overheid start een online campagne over het verbod en start in januari met een postercampagne in abris in de winkelstraten. Ondernemers krijgen een informatiepakket toegestuurd met posters in A3-formaat, stickers voor bij de kassa (vier stuks op één A5) en een informerende brief vanuit de overheid.

Je kunt het ontwerp van de poster en sticker downloaden als PDF elders op deze pagina

Heb je voor 17 december posters en stickers besteld via de RND, dan wordt dit tussen 28 december en 1 januari afgeleverd.

(Na)bestellen van posters en stickers is mogelijk via een formulier dat beschikbaar zal zijn op de website www.rijksoverheid.nl/plastictas-ondernemers. Deze website wordt op 28 december actief.

Het is helaas niet langer mogelijk informatiemateriaal via de RND te bestellen!

Vanaf 28 december is een ‘open bestand’ beschikbaar van het materiaal, zodat je het materiaal kunt bewerken en bijvoorbeeld in reclamefolders kan opnemen.

Vragen?

Voor ondernemers staat een ‘Helpdesk Plastic Tas’ klaar om vragen over het verbod te beantwoorden. Zij zijn vanaf 28 december te bereiken via het gratis telefoonnummer 0800 77 11 111.

De helpdesk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 22.00 uur en op zaterdag en zondag van 09.00 tot 18.00 uur.

Vanaf 28 december is ook de website www.rijksoverheid.nl/plastictas-ondernemers actief.

Consumenten en het brede publiek vinden nu al informatie op de website www.rijksoverheid.nl/plastictas.

Lees meer in onze standpunten: