Nieuws

Tijdelijke maatregel detailhandel ivm coronavirus: Stimuleer (contactloos) pinnen, vermijd handcontact bij contante betalingen (met poster)

Er is een vierde nationale maatregel afgekondigd na handen wassen, hoesten in elleboog en papieren zakdoeken, te weten “Geen handen schudden”. We kregen vragen van leden over hoe om te gaan met betalingen waarbij geld in handen wordt gegeven en soms sprake is van handcontact. Kassamedewerkers maken zich zorgen over hun gezondheid. Daarom raadt de RND winkeliers aan om (a) te promoten om zoveel mogelijk (contactloos) te pinnen en (b) klanten vriendelijk te verzoeken om handcontact te vermijden als ze ervoor kiezen om contant te betalen.

De meningen van specialisten over het risico wat aan contant geld kan kleven verschillen, waardoor we zelf als detailhandel ook een afweging moeten maken:

  1. Volgens de Europese Central Bank (ECB) “kan het virus enige tijd op een bankbiljet overleven. Hoe lang precies, kunnen we niet aangeven”.
  2. Volgens de Nederlandse Bank (DNB) kan het coronavirus heel beperkt overleven op bankbiljetten, en baseren zich daarbij op onderzoek van de ECB;
  3. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert contactloos te betalen, om het risico op besmetting te verkleinen. Het coronavirus kan zich volgens de WHO via bankbiljetten verspreiden. Daarom nemen banken en winkeliers in met name China en Zuid-Korea maatregelen en wordt geld gedesinfecteerd en apart gehouden alvorens het weer in omloop te nemen. Dat doen we (nog) niet in Europa.
  4. Volgens het RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden): “De kans dat mensen besmet raken via geld is erg klein. Waarschijnlijk speelt het ook in China maar een hele kleine rol in de verspreiding. Maar in China wordt alles op alles gezet om verspreiding te voorkomen, en blijkbaar kiezen zij er daarom voor om geld te 'desinfecteren'.

Na overleg met de supermarkten (CBL) komen we als RND gezamenlijk tot de conclusie dat het goed zou zijn om nuchter te blijven en contante betalingen op dit moment niet te weigeren, en:

  1. winkeliers op te roepen om (contactloos) pinnen te stimuleren (en betalen met je mobiel). Dat kan bij 98% van alle winkels in Nederland, en
  2. klanten vriendelijk te verzoeken om handcontact te vermijden als ze ervoor kiezen om contant te betalen.

Het is een makkelijke, eenvoudige maatregel die noch winkeliers, noch klanten geld óf moeite kost. Hiermee vertalen we “geen handen schudden” op een praktische, proportionele manier naar de winkelvloer.

Bij dit bericht treft u optioneel een poster aan (Nederlands en Engels) die u op A4 of A5 formaat kunt afdrukken en eventueel kunt gebruiken in de winkel. Het is geen verplichting, maar vooralsnog een tijdelijke, optionele maatregel, die is afgestemd met de Consumentenbond én Betaalvereniging Nederland. Verwijdert u de poster svp zodra het gevaar is geweken en we elkaar weer de hand kunnen schudden?