Nieuws

Opticiens starten uitvoeren van oogmetingen weer op

Vanaf 4 mei starten de opticiens in Nederland die zijn aangesloten bij de Unie van filiaal & franchise optiek- en hoortoestelbedrijven Nederland (Ufon) weer met het op een verantwoorde manier uitvoeren van een oogmeting, het geven van een montuur- en glasadvies en het afstellen van monturen, naast dat we ook zien dat andere opticiens daarmee zij begonnen.

De gezondheid van klanten en medewerkers staat centraal in de optiek. Brillen en contactlenzen zijn medische hulpmiddelen en vallen onder de categorie “Zorg” op de lijst van cruciale beroepsgroepen.

Volgens het “Protocol Verantwoord Winkelen” van 25 maart 2020, mochten opticiens openblijven, met inachtneming van aanvullende maatregelen “voor ondernemers die 1,5 meter niet kunnen waarborgen” (vergelijk met tandarts).

Opticiens zijn al die tijd opengebleven voor alles wat zij konden doen op 1,5 meter afstand en hebben intussen in samenwerking met de fabrikanten allerlei aanpassingen uitgevoerd aan onder andere hun oogmeetapparatuur. Ook zijn de winkels aangepast, is een “Protocol Veilige optiek” uitgewerkt en zijn de medewerkers geïnstrueerd. Het protocol is aangemeld bij de rijksoverheid, die - nadat hun adviesbureau waardevolle aanvullingen heeft gegeven en die zijn verwerkt - mededeelde dat alleen protocollen voor bedrijfstakken die dicht moesten nog worden goedgekeurd. De veiligheid van onze klant en onze medewerker staat centraal bij alles wat opticiens doen.

Opticiens in Nederland starten nu weer op met het op een verantwoorde manier uitvoeren van een oogmeting, het geven van een montuur- en glasadvies en het afstellen van monturen, conform het protocol Veilige Optiek.

Voor het eventueel uitvoeren van een oogdrukmeting verwijzen we in voorkomende gevallen door naar de oogarts. Dit heeft geen impact op de kwaliteit van de oogmeting. Verder voeren opticiens ook nog geen contactlensaanpassingen en contactlenscontroles uit. Als er geen klachten zijn kunnen we bestaande klanten nog steeds helpen door nieuwe lenzen te bestellen. Lenscontrole komt dan het volgende half jaar. Bij klachten verwijzen wij door naar de huisarts. Verder begrijpen wij dat ook de optometristen (OVN) weer verrichtingen gaan uitvoeren.

We kunnen nu als opticiens op een veilige en verantwoorde manier de achterstallige vraag aan oogmetingen weer invullen en onze klanten helpen door nieuwe elementen aan onze oogzorg toe te voegen. De leden van de Ufon werken zo veel mogelijk op afspraak en bieden de mogelijkheid om een nieuwe bril thuis te laten afleveren, om zo het aantal keren dat een klant de deur uit hoeft te beperken tot één keer. En ook voor opticiens blijft gelden: Kom zoveel mogelijk alleen (of maximaal één begeleider, indien nodig), desinfecteer uw handen bij binnenkomst én houdt 1,5 meter afstand.

------------

Update: 14-04-2020 is protocol geüpdate met contactlensaanpassing/controle en met gmeer edetaileerde uitwerking triage, in lijn met andere contactberoepen die o.b.v. reservering werken.