Nieuws

Campagne Beter gebruik bestrijdingsmiddelen

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal organiseert samen met onder andere bouwmarkten en drogisterijen vanaf 31 augustus de publiekscampagne ‘Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen’. Raad Nederlandse Detailhandel en Vereniging van Winkelketens in de Doe-Het-Zelf branche ondersteunen deze campagne in de winkels.

42 procent van de mensen gebruikt chemische bestrijdingsmiddelen voor het bestrijden van ongedierte in en om hun huis. Terwijl bestrijden in de meeste gevallen op een milieuvriendelijke manier kan. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Milieu Centraal. 64 procent van deze mensen denkt dat het gebruik van die middelen schadelijk kan zijn voor het milieu. Onkruid verwijderen mensen vaker met de hand, al gebruikt bijna 1 op de 5 mensen toch nog chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid.

Het onjuist gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan schadelijk zijn voor je eigen gezondheid, die van kinderen, huisdieren en belangrijke insecten in je omgeving. Om consumenten goed te informeren lanceren retailers en brancheorganisaties samen met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vandaag de campagne ‘Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen’.

Het voorkomen van plaagdieren, schimmel of groene aanslag is effectiever dan het probleem eerst te laten ontstaan en dan pas te bestrijden, bijvoorbeeld met chemische middelen. Ook is dit beter voor mens, dier en milieu. Online en in winkels worden mensen die een bestrijdingsmiddel kopen geïnformeerd over de beste oplossing tegen ongedierte, groene aanslag en schimmels. ,,Dit is een uitstekend initiatief waar ik volledig achter sta'', zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW). ,,Een schimmel, mierenplaag of groene aanslag kun je beter voorkomen dan verwijderen. Voorkomen is beter voor mens, dier en milieu! Gebruik alternatieven, en als je toch bestrijdingsmiddelen toepast, denk daar dan goed over na en kies voor een toegelaten middel.''

De campagne wijst consumenten die een bestrijdingsmiddel kopen op de beste oplossing tegen ongedierte, groene aanslag en schimmels. De campagnepagina beterbestrijden.nl geeft tips over: hoe je overlast voorkomt, hoe je bestrijdt met hand en natuurlijke vijand en hoe je chemische bestrijdingsmiddelen op een veilige manier inzet. Er is niet voor niets gekozen voor een lieveheersbeestje als symbool voor de campagne, dat smult namelijk van bladluizen. Als een natuurlijke vijand je helpt, heb je geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig.

Meer informatie over Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen vind je op www.beterbestrijden.nl.

Lees meer in onze standpunten: