Standpunten

Winkeltijdenwet

In een tijd waarin consumenten 24 uur per dag online kunnen winkelen (maar nog niet 24 uur per dag thuis wordt afgeleverd), zijn ruime openingstijden voor winkels gewenst. Aan de andere kant worden winkelgebieden sterker wanneer gelijke openingstijden worden aangehouden. Voor lang niet alle concepten is het haalbaar om 7 dagen per week open te zijn. Sinds de laatste aanpassing van de Winkeltijdenwet mogen winkels 6 dagen in de week open zijn tussen 06-22 uur en op zondag niet, tenzij de gemeente ontheffing verleent.

Recente evaluatie van de Winkeltijdenwet laat zien dat winkeliers prima uit de voeten kunnen met de huidige Winkeltijdenwet. Er zijn een paar wensen:

  • de openingsmogelijkheden op zondag mogen nog ruimer. We zien dat in de top-50 grootste gemeenten inmiddels de meerderheid toestaat dat winkels 52 zondagen per jaar open mogen zijn. Ondernemers en consumenten in kleinere gemeenten zouden die kans ook moeten krijgen. Het allerbeste zou zijn als gemeenten nog meer burgers en ondernemers een gesprekstafel bieden en hen openingstijden samen te laten bepalen.
  • de openingsmogelijkheden op sommige feestdagen mogen ruimer: Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag zijn normale winkeldagen geworden. We zien in de food ook op behoorlijke animo van consumenten om ook op Eerste Kerstdag en Eerste Paasdag nog inkopen te kunnen doen. Koningsdag is niet aangemerkt als feestdag waarop winkels gesloten dienen te zijn en dat werkt prima! Als er namelijk een vrijmarkt is en allerhande evenementen waardoor winkelen niet handig is, worden lokaal afspraken gemaakt over openingstijden.
  • Winkeliers en consumenten snappen de sluitingsbepaling voor 4 mei na 19:00 uur, maar dat we op Kerstavond en op Goede Vrijdag(!) ook na 19:00 uur de winkeldeuren moeten sluiten, snappen consumenten en winkeliers niet.
  • Het openingstijdstip op zondagen wordt vaak beperkt tussen het open mogen zijn tussen 13-17 uur. Dis doordat het tijdstip van 13 uur nog in de Zondagswet staat. Wat ons betreft laat je dat ook over aan gemeenten die de afgelopen jaren hebben laten zien dat op lokaal niveau een prima afweging tussen algemeen belang, zondagsrust, en commerciĆ«le belangen gemaakt kunnen worden. Maar eigenlijk is winkelen een recreatieve bezigheid die niet verboden zou moeten worden op een zondag.