Standpunten

Energielabeling huishoudelijke apparaten

Het energielabel voor huishoudelijke apparatuur is een verplicht logo op elektrische apparaten. Het energielabel geeft informatie over het energieverbruik van het apparaat. Bij vaatwassers en wasmachines staat op het energielabel ook informatie over het watergebruik. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben in het voorjaar van 2017 nieuwe afspraken gemaakt over het energielabel voor huishoudelijke producten.

De EU wil dat het voor consumenten duidelijker wordt hoe duurzaam producten zijn. In het nieuwe label is A de zuinigste categorie en G de meest vervuilende. Nu is dat nog A+++ tot en met D.

De eerste producten met het nieuwe energielabel moeten vanaf 2020 in de winkel liggen. In onderstaande overzicht is te zien wanneer de her-etikettering per productgroep moet plaatsvinden. RND pleit voor een praktische uitvoeringswetgeving. Helaas is onvermijdbaar dat er niet een omwisseldatum is, maar drie uiterlijke deadlines. Dat is onder meer doordat voor bepaalde productgroepen het etiket recent herzien is onder de oude richtlijn. Wel zal de Nederlandse overheid inzetten bij de Commissie om in ieder geval per categorie een datum te kiezen. Dat betekent dat niet in, bijvoorbeeld, januari 2019 de vaatwassers worden ge-her-etiketteerd, in februari de koelkasten, en in maart de televisies, maar alle productgroepen op dezelfde datum.

2020: Was-droogcombinaties, vaatwassers, koelkasten, wasmachines, televisies en lampen.

2025: Airconditioners, dorgers, stofzuigers, ovens, residentiƫle ventilatie-eenheden, professionele koelbewaarkasten, lokale verwarmingstoestellen.

2032: Verwarmings0 en warmwatertoestellen en boilers.

In 2019 komt er een databank waarin consumenten het energieverbruik van producten kunnen vergelijken. Een soortgelijke database moet ook helpen het markttoezicht te versterken. Ook in reclames moet duidelijker worden hoe zuinig een product is.Voor verwarmingsketels en boilers kan het nog meer dan tien jaar duren voordat het nieuwe label ingaat.

Huidig label

Bij de invoering van het huidige label in begin jaren negentig liep het ook van A tot en met G. Maar door de snelle ontwikkelingen op het gebied van zuinige apparaten zijn A+, A++ en A+++ toegevoegd en de laatste drie categorieƫn afgevallen. Producten met het A-label waren dus niet meer de zuinigste, maar de op drie na zuinigste. Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Voor koelkasten, vriezers en wasmachines is A niet de hoogste klasse. Deze apparaten kunnen ook A++ of A+++ krijgen. Bij wasmachines betekenen de extra plussen dat het apparaat zeer zuinig omgaat met water.De energielabels zijn niet meer 1 op 1 vergelijkbaar. De zuinigste koelkasten en vriezers met het huidige energielabel dragen A+++. Terwijl de oude A++ hebben.