Nieuws
Doorbreek de loon-prijsspiraal met betere maatregelen
De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) roept het kabinet op om de staffels van het minimumjeugdloon in 2027 niet in een keer te verhogen zonder de ingrijpende effecten goed in beeld te hebben. De voorjaarsplannen van de regeringspartijen omtrent het jeugdloon zijn na de publicatie van de ‘Verkenning van het minimumjeugdloon’ in een stroomversnelling geraakt. De RND levert graag een bijdrage door het standpunt van de (groot)winkelbedrijven te belichten. “We denken graag mee met onze overheid over maatregelen met duurzame impact en we steunen ontwikkelingen die bestaanszekerheid verzekeren. Daarom stellen we maatregelen voor die zowel werknemers als bedrijven voordeel opleveren”, aldus Eus Peters, directeur Raad Nederlandse Detailhandel (RND).
Maatregel 1. Laat het besteedbaar inkomen van jongeren toenemen
“Verlaag de lasten op arbeid waardoor het besteedbaar inkomen toeneemt”, luidde het advies van de Sociaal Economische Raad in hun ‘MLT-rapport 2021 – 2025’ met als doel om brede welvaart te bewerkstelligen voor alle Nederlanders. Als RND onderstrepen we dit advies en vinden we het tijd voor concrete stappen. Bestaande groepen waarvoor het nu niet loont om méér te gaan werken moeten meer perspectief krijgen. De relatief hoge marginale tarieven op arbeidsinkomsten beïnvloeden de arbeidsdeelname en de arbeidsmarkt en ontmoedigen werknemers nu om meer uren te werken”. “Zorg ervoor dat extra werken netto extra loon oplevert” aldus de RND.
Maatregel 2. Jaag inflatie niet aan; verhoog het minimumjeugdloon gefaseerd
Peters: “De leden van de RND spreken hun zorgen uit over de economische gevolgen van de voorgenomen maatregelen. Verhoging van de minimumjeugdloonstaffels zorgt voor een éxtra inflatiestijging van minimaal 2 tot 3%-punt in 2027. Waar de overheid de wens heeft om voor de groep werkende jongeren de bestaanszekerheid te vergroten, jagen ze met deze maatregelen de inflatie extra aan voor de volledige Nederlandse bevolking. Het risico van het alsmaar verhogen van het minimum(jeugd)loon is steeds hogere prijzen in de winkels. Dat heeft gevolgen voor de concurrentiepositie ten opzichte van buitenlandse platforms en online aanbieders. Het extra aanjagen van de Nederlandse inflatie, die door de aanpassing van de jeugdlonen harder stijgt dan in andere landen, stimuleert Nederlandse burgers om online en fysiek over de grens in te kopen.” Door het minimumjeugdloon gefaseerd te verhogen, dempt dit de extra inflatiestijging.
“De detailhandel is met bijna 900.000 de grootste private werkgever van Nederland, benadrukt Eus Peters. “Als brancheorganisatie hebben we de verantwoordelijkheid om te staan voor koopkracht voor alle Nederlanders en een gelijk speelveld op economisch en Europees vlak. Om dat te bewaken denken wij graag mee om de uiteindelijke consequenties voor iedereen behapbaar te houden.”
Bron: CPB en CBS