Blogs

Wind tegen als de zon schijnt

Maart roerde zijn staart: Coolcat, Sissy Boy en Op=Op gingen failliet, waar een maand eerder Intertoys omviel. De familie Blokker verkocht de overgebleven bedrijven in Blokker Holding aan Michiel Witteveen, omdat familiewaarden belangrijk zijn in een onderneming. Dat dwingt respect af. En de hele Nederlandse pers en al-dan-niet zelfverklaarde deskundigen doken weer óp de detailhandel. RND-leden weten dat het niet aan ‘het weer’ ligt of aan ‘het internet’, maar aan de transformatie die de wereld doormaakt. Een combinatie van technologische veranderingen en veranderend consumentengedrag. Omdat we middenin een verandering van tijdperk zitten, is de stip op de horizon nog niet erg duidelijk vast te stellen. Dat op zichzelf maakt duidelijk dat we er voorlopig ook nog niet zijn; waarschijnlijk nog niet eens op de helft. We weten wel dat het nieuwe tijdperk ‘het digitale tijdperk’ heet.

Als retail kregen we het verwijt dat ‘we’ opzettelijk failliet gaan, omdat er zoveel bedrijven weer een doorstart maken. We hebben uitgelegd dat er zoiets als pauliana bestaat, dat curatoren daar goed op letten en dat failliet gaan niet iets is wat je opzettelijk ook maar wilt doen richting medewerkers, klanten, aandeelhouders, leveranciers, verhuurders etc. Een recente uitspraak van de Hoge Raad maakt dat overigens nóg ingewikkelder, nu de curator toestemming moet vragen aan pandeigenaren om huurcontracten te continueren als het bedrijf wordt overgenomen.

Gemiddelden zeiden nog nooit zo weinig als nu! Ogenschijnlijk moet de zon schijnen met een reeks van vijf kwartalen groei in ‘de detailhandel’. Corrigeer je echter voor food en haal je online uit de cijfers, dan blijft er maar weinig groei of winst over in de non-food. Eerder een overaanbod aan vierkante meters, een felle strijd om de gunst van de consument, een (desondanks) dalend consumentenvertrouwen, prijzen die minder stijgen dan inflatie en investeringen die mede daarom achterblijven. Tijd voor een nieuwe lente, zet de bloemen buiten en fiets tegen de wind in, terwijl de zon bleekjes schijnt.