Blogs

VERTROUWEN? WIR SCHAFFEN DAS

De kurk waarop de retail drijft is consumentenvertrouwen, wat weer een formule is van het economisch klimaat en de koopbereidheid. Een slechte zaak dus dat het consumentenvertrouwen voor de zesde maand op rij daalt. In januari is sprake van de grootste daling van het consumentenvertrouwen in ruim zeven jaar, volgens het CBS. Het consumentenvertrouwen daalde 8 punten en komt uit op 1. Het oordeel over ‘het economisch klimaat’ en de koopbereidheid zijn allebei lager. Alle drie de indicatoren liggen nu rond de nul. Vooral de economische situatie de komende 12 maanden wordt sterk negatief ingeschat.

Er staan een hoop dossiers op stapel waar consumenten ongerust van worden: de brexit-soap bereikt een kookpunt. Hoezo de backstop verwijderen als het juist de UK was die daarom had gevraagd? Verkiezingen in EU en Provinciale Staten / Eerste Kamer. Het helpt dan natuurlijk ook niet als de coalitie ruziet over het
klimaatakkoord en het kinderpardon.

Het eerste loonstrookje van 2019 is inmiddels binnen. En iedereen dacht er veel op vooruit te gaan. Immers, de belastingen werden flink verlaagd. Zo’n vaart liep het allemaal niet. Hoewel €80 in de maand snel dicht bij de beloofde €1.000 komt van Rutte. Dat tast allemaal het vertrouwen aan.

Kunnen wij nou niet de zon laten schijnen in onze online en offline winkels? De dagen worden immers weer langer. En sale is geweest. De sneeuw en vorst zijn ook bijna voorbij. Tijd voor Marie Kondo! Laat iedereen op Netflix naar Marie Kondo kijken, en leren hoe je mindful je huis leegruimt. Lege kleerkast, lege keuken en ruimte in je garage. En dan wordt het tijd voor nieuwe spullen. Duurzame, mooie kwaliteitsproducten. Vertrouw ons. Wir schaffen das.


Eus Peters
Directeur RND