Blogs

Vertrouwen in de toekomst

Goed nieuws, het nieuwe kabinet komt er. Je zou verwachten dat het linkser zou worden dan het vorige kabinet, maar dat lijkt mee te vallen. Vooral ook omdat onderhandelaars naar lange termijn economische ontwikkelingen hebben gekeken. We weten dat door vergrijzing en ver-zzp-isering de belastinginkomsten op loon gaan teruglopen en verder draaien aan knopje ‘arbeid’ niet kan. Daarom gaat de btw omhoog.

En krijgen we allerhande milieubelastingen, zoals de vrachtwagentaks (nieuwe knopjes “indirecte belastingen”). Mijn indruk is dat de vrachtwagentaks het meeste pijn gaat doen, omdat die direct op onze kostprijs van vervoer en bezorging gaat drukken. En allerlei circulaire maatregelen zullen leiden tot niet-realistische afvalinzameling op de winkelvloer.

Het is overigens al de tweede keer in een paar jaar tijd dat aan de btw-knop wordt gedraaid. Dat zal niet de laatste keer zijn, is mijn verwachting en we moeten ervoor waken dat de detailhandel niet de vervanger wordt van de belastingdienst en wij moeten uitleggen waarom onze spullen duurder zijn dan online in het buitenland. Eén EU-brede btw-harmonisatie zou goed zijn voor Nederland.

Omgekeerd: tel je zegeningen. Dit kabinet heeft een groot pakket aan maatregelen voor ondernemers: ontslagrecht, ziektekosten, afschaffen dividendbelasting, verlagen vennootschapsbelasting. Maar als we het net ophalen, is één ding het allerbelangrijkste: de consument (met name middengroepen en lagere inkomens want die besteden in Nederland) moeten veel meer netto te besteden krijgen. In 2018, maar vooral in de jaren erna. Het kan niet zo zijn dat op korte termijn het lijkt alsof dat zo is, maar dat over twee-drie jaar dat verschil verdampt door toename eigen risico, energiebelasting en andere oplopende kosten. Consumenten met geld in hun portemonnee vormen de basis voor de detailhandel. De lasten zijn met 20 miljard verhoogd in de crisis, en daar hebben we pas vijf miljard van teruggekregen. Tijd voor de rest!

Vertrouwen in de toemst, met een hoger besteedbaar inkomen vandaag én morgen.