Blogs

Rutte: Laat geld rollen naar de burgers

“De winst klotst tegen plinten omhoog”, volgens Rutte, en daarom moeten werkgevers er flink loon bijgeven. Bij de grootste werkgever van het land, de detailhandel, herkennen we dat beeld niet. De schaarse winsten die worden gemaakt, investeren we in onze winkels, online, distributie én onze mensen.

Vorig jaar gaf de overheid 326 miljard euro uit, bijna 13 miljoen meer dan in 2017, blijkt uit cijfers van het CBS. Die extra uitgaven gingen onder meer naar zorg en ambtenarensalarissen (+4 miljard) en een verhoging van de afdracht naar Brussel van 1,5 miljard. Gelukkig kwam er ook meer binnen, in totaal maar liefst 337 miljard euro (+ 14 miljard meer dan in 2017). Dat kwam vooral door méér belastingen en premies. Het afgelopen jaar hield het kabinet 11 miljard euro over op hun begroting. Daarmee werd de staatsschuld extra afgelost in een tijd waarin je je rijk kunt lenen en arm kun sparen. En ook voor dit jaar stromen de miljarden weer binnen.

Onder de kabinetten Rutte is de gemiddelde werknemer er 300 euro per maand op achteruitgegaan! Deze stijging is meer dan in de rest van Europa! En kijk je naar pensioenakkoord en klimaatakkoord, dan gaat het de sterkste schouders - de werkenden - nóg meer kosten. Daarom moeten van Rutte de lonen omhoog. Er komen verkiezingen aan. Zonder loonsverhogingen hebben kiezers aan het eind van deze economisch betere periode niet méér geld in hun portemonnee. Als Rutte er nu voor zorgt dat de lagere inkomens/onderzijde van de middenklasse méér overhouden aan het eind van de maand, dan wordt dat – is onze ervaring – vooral in Nederland besteed. Werknemers aan die kant van de arbeidsmarkt worden dan ook weer goedkoper dan ZZP’ers. Werkgevers dragen 68% van de sociale premies af, huishoudens 32%. Verlaag je premies, dan komt dat terug bij huishoudens én bij bedrijven, die daarmee lonen kunnen verhogen waar mogelijk. Of je verlaagt de inkomstenbelasting komend jaar wat verder dan gepland. We raden het kabinet aan om tijdens het zomerreces nog even goed naar de komende miljoenennota te kijken. Er kan geld worden teruggegeven aan burgers.