Blogs

Robots gaan onze banen niet overnemen

“Robots gaan onze banen overnemen” is een vaak gehoorde stelling. Misschien in een distributiecentrum en in zelfrijdende auto’s, maar niet in de winkel! Misschien nog de traditionele kassière, maar zeker niet de mensen-mensen in de winkel. Die zijn namelijk ontzettend belangrijk om waardevolle services toe te voegen aan de producten die we verkopen. De extra reden om naar winkels te gaan.

We verkopen eigenlijk oplossingen waarvan producten een onderdeel vormen. Ik wil energie besparen en koop een goed advies in de bouwmarkt met voor mij passende ledlampen en een paar armaturen en schakelaars. Want helaas is niet alles is 1 op 1 over te zetten. Maar de belofte of dienst is: energie besparen (zonder dat ik in blauwe koelkastverlichting zit).
Goed nieuws trouwens dat de Doe-Het-Zelf-branche een nieuwe cao heeft afgesloten met CNV én FNV met een looptijd tot medio 2020, inclusief een sociaal fonds waarmee de gloednieuwe vakopleidingen worden bekostigd. Investeren in mensen blijft belangrijk. “Ontwikkelen” (letterlijk lezen) is een van de mooiste Nederlandse woorden.
Wat ik verder hoorde, is dat AS Watson landelijke afspraken heeft gemaakt voor de werving van medewerkers met afstand tot arbeidsmarkt. Ze hebben afspraken gemaakt met 33 van de 35 arbeidsmarktregio’s in Nederland. Ze werken daarvoor samen met het Schakelpunt Landelijke Werkgevers. Grote voordeel is dat de arbeidsmarktregio’s van hun eigen afspraken afwijken en zorgen voor een landelijke set aan uniforme voorwaarden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te werven en te plaatsen. Hoezo robots zouden mensen vervangen? Meer diversiteit in de winkel, bedoel je, passend bij de klanten die we bedienen.