Blogs

Prinsjesdag

Vroeger gingen we de vrijdag voor Prinsjesdag onder embargo de Miljoenennota halen op het ministerie van EZ en studeerden we daar een heel weekeinde op om er een reactie op te geven. Nu was veel al van tevoren gelekt, heeft iedereen dat al becommentarieerd en was er weinig nieuws. Sterker nog, veel van wat er in stond, was ruim een jaar geleden al aangekondigd in het Regeerakkoord.

Minst spannende Miljoennota ooit. Op een nare maatregel na als je meer dan 500 duizend privé hebt geleend van een BV. Een en al goed nieuwsshow, want op 20 maart 2019 kiezen we nieuwe provinciale bestuurders, die op 27 mei 2019 een nieuwe Eerste Kamer kiezen. En met de huidige peilingen voor ogen: als dit Kabinet nog iets wilde regelen en beloftes wilde inlossen: nu is de tijd.

De werkloosheid daalt naar een heel laag niveau van zo’n 3,4% van de beroepsbevolking in 2019 en het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens gaat erop vooruit. We zien doorrekeningen voorbijkomen van gezinnen die weliswaar € 700 extra kosten per jaar voor hun kiezen krijgen (energiebelasting, zorgpremies, (schade)verzekeringen, verhoging lage btw-tarief e.d.), maar er per saldo er toch op vooruitgaan door de vermindering en verlaging van het aantal belastingschijven inkomstenbelasting. Stijging van netto-inkomen is altijd goed voor de detailhandel. Sla je slag, zou je denken. Echter, je zult zien dat de kosten voor niet-detailhandelszaken (afvalstoffen, energiekosten, telefonie, abonnementen, lokale heffingen etc.) de komende jaren met méér dan inflatie zullen stijgen, waardoor het voordeel weer snel zal worden ‘opgegeten’. Door de overheid die met één hand geeft, maar aan de andere kant steeds meer neemt.