Blogs

Gele hesjes en de revolutie

Wordt Nederland een toren van Pisa, waar we in de top van links naar rechts worden geslingerd van LPF naar SP naar PVV naar GroenLinks en Forum voor Democratie? En waar na Anonymous nu de gele hesjes zich manifesteren? 200 Jaar na de Franse Revolutie een nieuwe revolutie in West-Europa?

Het is bijna een wetmatigheid dat maatschappelijke basisbewegingen geïnfiltreerd worden. Dat was zo bij de Franse revolutie, die door beroepsrevolutionairen gekaapt werd. En ook bij de Russische opstanden van februari en oktober 1917. Er tekent zich een opvallende gelijkenis aan tussen de beweging van de Gele Hesjes en een andere recente beweging die doodgebloed, gefragmenteerd, opgebrand en gekaapt is: Anonymous. Anonymous werd een incourant merk omdat het gekaapt werd en de basis “weg met de controlestaat” werd verlaten. Die was ook erg technisch. Met de Gele Hesjes dreigt in snel tempo hetzelfde te gebeuren. Door de verscheidenheid aan actoren in diverse landen, die op sociale media over elkaar heen buitelen met verschillende opvattingen, is het lastig te bepalen wie namens de Gele Hesjes handelt. Een basisbeweging die zich verliest in negativisme, onhaalbare doelstellingen, rellen, frustratie over eigen persoonlijke situatie alsook over de huidige maatschappij, biedt weinig perspectief. Hun beste hoop is nog dat door het protest de zittende macht tot het besef komt dat het in haar eigen belang is om de macht te delen, de verzorgingsstaat even niet nog verder uit te kleden en de economisering van politieke keuzes – “de macht van financiële instellingen”- in toom te houden. Macron gaf al toe, met een sigaar uit de kist van de werkgevers.

Dus geen revolutie in 2019? Ik denk het niet. Maar het is wel goed om de draaiboeken op te poetsen over wat te doen als er plaatselijk rellen uitbreken en etalages sneuvelen. Zijn onze mensen beschermd, weten we wat er daarna moet gebeuren? Belangrijk is voor de politiek om maatschappelijk goed te luisteren naar waar de onvrede vandaan komt. Burgers gaan niet zomaar de straat op. In Nederland hebben we de minimum jeugdlonen al fors verhoogd. Het komend jaar gaan burgers in hun portemonnee moeten merken dat het beter gaat met Nederland door verlaging van belastingschijven. Eeuwig zonde dat nu pas in 2021 wordt doorgepakt naar de beloofde hervorming naar twee belastingschijven. Dat had een hoop gevoelde ‘armoedeval’-situaties kunnen voorkomen. De transformatie naar een nieuw tijdperk voltrekt zich schoksgewijzer dan verwacht. Schokken leveren doorgaans echter ook ruimte voor ondernemers op. Je zal maar oranje hesjes verkopen. Die heb ik nu liever in mijn auto liggen dan een geel hesje …