Blogs

Eindrally

Volgens CBS beleefden non-foodzaken in het derde kwartaal 2017 een omzetstijging van gemiddeld 5,1%; de hoogste groei in tien jaar tijd. Schoenenzaken deden +7,5% vergeleken met Q3 een jaar eerder, huishoudelijke artikelen +8%, doe-het-zelf +6,5%. Bijna allemaal volumestijgingen in plaats van prijsstijgingen.

Consumentenelektronica bewoog weinig met 0,3%. Online steeg sterk (+20,8%), waarbij pure players minder snel stegen (+18,5%) ten opzichte van de meesten van jullie, de omnichannel spelers (+24,1%). Ik hoop dat Black Friday en Cyber Monday jullie hebben geholpen om de inkopen wat meer naar voren te halen – spreiding pakjespiek - en dat een groter deel van het novembersalaris van consumenten bij jullie is besteed. Ik hoop alleen dat in het nieuwe jaar niet alleen jullie volumes toenemen, maar ook jullie prijzen. Immers, we leven van wat onder de streep overblijft en niet van de omzet. Zijn we na 12e kwartaal op rij van omzetstijging weer ‘terug’? Niet echt. Er is nog steeds sprake van grote verschuivingen, erosie van marges, verdienmodellen die niet goed meer werken. Prijstransparantie is dankzij Google allesomvattend en onze toegevoegde waardes liggen voor velen steeds meer op services die we toevoegen dan het aanbod alleen. Pure Players openen fysieke zaken. Omdat ze daar beter een serviceconcept kunnen neerzetten én ze met de beleving die het biedt, betere marges kunnen maken en het hart van de consument raken.

In het boek “Progress: Ten Reasons to Look Forward to the Future” van Johan Norberg van nog geen jaar geleden, vond ik het volgende cijferrijtje. Als 1990 het indexcijfer 100 krijgt, dan kunnen we anno nu stellen dat honger in de wereld met ruim 40% is teruggedrongen, ongeletterdheid met 55% en diepe armoede met meer dan 80% zelfs. Deze cijfers lopen sneller terug dan ooit in de geschiedenis van de mensheid. Norberg suggereert drie redenen voor de enorme verbeteringen in de wereldwijde levensstandaard. Ten eerste, hij prijst de intellectuele Verlichting, die tradities en bijgeloof vervangt door rede en empirie. Ten tweede wijst hij op de ideeën van het klassieke liberalisme, die lijfeigenschap en autoritarisme vervangen door individuele vrijheid en liberale democratie. Als derde ziet hij de rol die de industriële revolutie speelt bij het vervangen van honger en armoede door welvaart en overvloed. Nu MVO een steeds belangrijker deel van ons verhaal wordt, hoop ik dat ook deze winst doorzet in 2018, mede door jullie inspanningen.