Blogs

Dansen op een vulkaan?

Alle bestuurstijd in de kaasstolp Den Haag wordt dezer dagen besteed aan stikstof (en PFAS): onze luchtkwaliteit en gevolgen voor ons milieu. Aan de ene kant is ‘de stikstofcrisis’ een administratieve crisis: Er liggen geen doden langs de kant van de weg, de smog is te overzien en onze flora en fauna leeft nog steeds. Aan de andere kant: onze natuur – en in de wet ligt vast wat natuur is – lijdt zichtbaar onder ‘stikstof’ / ammoniak in de grond, die leidt tot achteruitgang van de kwaliteit én diversiteit van de natuur. Een uitspraak van de rechtbank maakt het een acuut probleem.

In bestuurlijke zin is het opmerkelijk dat na een uitspraak van de rechter massaal opdrachtportefeuilles in het bedrijfsleven zó snel leeglopen, boeren in opstand komen en een recessie dreigt. Is niet té veel inmiddels té kort-cyclisch geworden? Het lijkt op de discussie over het Groene Hart: we willen het wel, maar als je luchtfoto’s bekijkt van de afgelopen 30 jaar, moet je constateren dat er wel heel veel van afgesnoept is. Mede door een overheid die grond uitgeeft. Misschien dat we – voordat we bijzondere oplossingen verzinnen als autoloze zondagen – eerst een besluit moeten nemen of we nu echt echt echt ‘natuur’ willen in Nederland, of dat we onze natuur zien als parken die we vrijelijk kunnen verplaatsen. De politieke wil om die discussie te voeren is er echter niet en dus gaat de politiek “oplossen zonder actuele visie”.

Als retail gaan we hier last van krijgen. Een recessie dreigt, consumenten worden onzeker en de bouw stokt. Laten wij het hoofd koel houden: niet massaal alles in de aanbieding gooien met black friday, cyber monday, Sinterklaas en met Kerstmis. Logistiek excelleren vooral in de eerste decemberweek wanneer black friday en Sinterklaas in één week vallen. En er een feest van maken. Met uitgestelde brexit en stikstof? Is dat dansen op de rand van een vulkaan?