Blogs

Boeren, plofkraken en black friday

De temperatuur loopt op in Nederland, maar is het dan een klimaatprobleem? We hebben 160 natura 2000 gebieden aangewezen naast de ecologische hoofdstructuur. En als je daar een grens van een kilometer omheen trekt, is een aardig deel van Nederland bedekt waar we niet meer kunnen bouwen, wonen, bedrijven of boeren.

De boeren komen daarom in opstand. Maar het slaat snel om naar boosheid, onder andere richting supermarkten. Want boeren willen een eerlijke prijs. Of supermarkten maar even een convenant daartoe willen tekenen. De prijs is vooral verliesgevend omdat er te veel geproduceerd wordt (vraag en aanbod niet in evenwicht). We kunnen daarom helpen door meer vers voedsel te eten.

Banken doen geldautomaten dicht vanwege het extreme geweld dat wordt gebruikt bij plofkraken. Wat wij horen van de politie is dat het tuig het niet langer te doen is om de buit, maar het een proeve van bekwaamheid is om bij bepaalde bendes te mogen horen. Naast een overval plegen en een eigen wapen te hebben. Dan wíl je dus zelfs juist op een beveiligingscamera staan. We kunnen ondernemers helpen door te pinnen in plaats van cash te betalen.

Ook al ziet je partner dat je ergens een kerstcadeau hebt gekocht. Banken en de overheid willen anoniem elektronisch geld niet mogelijk maken. In de retail zijn enorme omzetpieken gedraaid met Black Friday. Daar moeten we mee stoppen omdat we marges weggeven, zegt het mkb. Maar de prijs is ook hier waarschijnlijk niet optimaal omdat sprake is van overaanbod. We kunnen daarom als consument ook hier helpen door meer te besteden in de detailhandel.