Blogs

Arbeidsmarkt in balans?

Als de polder niet meer goed werkt, gaat de regering ermee heen? Je zou het haast denken als je het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans van minister Koolmees leest. Vakbonden profileren zich op dit moment liever door actie te voeren dan door aan tafel te gaan. En de verschillen tussen leden van brancheorganisaties onderling zorgen ervoor dat het maken van collectieve afspraken ingewikkelder wordt en steeds vaker individuele maatwerkafspraken worden gemaakt. En toen kwam het wetsvoorstel ‘Arbeidsmarkt in balans’.

We mogen weer drie jaar tijdelijke contracten afsluiten. Maar weegt dat op tegen het voorstel om alle tijdelijke contracten veel duurder te maken dan vaste overeenkomsten, en daarbij de verplichting vanaf dag één een transitievergoeding te betalen? In de detailhandel hebben veel jongeren tijdelijke contracten, juist omdat ze tijdelijk in onze sector willen werken. Ze zullen als scholier of student geen beroep doen op de WW, waarvoor wel hoge premies moeten worden betaald.

We zien op dit moment cao-lonen met 2% en meer per jaar stijgen en we investeren nog meer in opleidingen. De jeugdlonen nemen snel toe als gevolg van het eerdere besluit van Asscher, en we horen de behoefte om voor filiaalmanagers een extra stap te maken nu het salarishuis in elkaar wordt gedrukt. Dat alles zie je niet terug in ‘dat ene cijfer loonstijging’.

Hoe komen we uit de polderimpasse? Het begint door op een andere manier naar de polder te kijken. Niet steeds met gestrekt been erin, maar met nuance, empathie en door de verbinding te zoeken. Met realiteitszin proberen te praten met werknemersorganisaties, want die lijken verre van gelukkig en bereiken steeds minder in onze sector. Ooit heeft een Amerikaan mij eens onze polder uitgelegd: jullie vechten elkaar de tent uit, totdat het water aan jullie lippen staat. Dan neemt ieder een uiteinde van de pomp beet en wordt eendrachtig het water uit de polder gepompt, om daarna de degens weer te kruisen. Anders zal de scheidsrechter zelf een besluit nemen en kon de uitslag wel eens heel anders zijn.