Nieuws

Winkels zeggen met beter plan nee tegen corona toegangsbewijs

De 56.000 niet-essentiële winkels zeggen keihard nee tegen het corona toegangsbewijs dat het kabinet met bloedspoed komende woensdag (debat) en donderdag (stemming) door de Tweede Kamer wil loodsen. De branchevertegenwoordigers INretail, RND, Vakcentrum en de Nationale Winkelraad hebben dit vandaag expliciet gemeld in een brief aan de Tweede Kamer en aan het Veiligheidsberaad. “Er ligt een veel beter plan dat op draagvlak kan rekenen van ondernemers en wél proportioneel, uitvoerbaar en handhaafbaar is.” De retailvertegenwoordigers vrezen voor de onuitvoerbare hoeveelheid checks en discussies bij de winkeldeur die volledig uit de hand gaan lopen.

Onwerkbaar en niet handhaafbaar

In het plan van de niet-essentiële winkels staat afstand houden centraal, naast de mondmaskerplicht, desinfectiemiddelen bij de deur en andere bewezen effectieve maatregelen. "Het kabinet wil er niet eens naar kijken. Dat vinden wij bizar, want het OMT, verschillende ministeries en burgemeesters hebben ook voorkeur voor de afstandsregel en maken dat ook duidelijk aan het kabinet. Vanwege personeelskrapte in de winkels en discussies die gaan ontstaan aan de winkeldeur, is het coronatoegangsbewijs (CTB) onwerkbaar, niet handhaafbaar en niet effectief. Het vormt een hindernis voor iedereen, inclusief juist alle gevaccineerden,” vinden de branchevertegenwoordigers. “Het gaat opgeteld om 300 tot 500 miljoen checks per maand, waarvoor tienduizenden fulltime medewerkers nodig zijn die we niet hebben.” In de niet-essentiële detailhandel werken 300 duizend mensen, meestal parttime.

Beter plan met meer draagvlak

We hebben een gezamenlijk plan dat al eerder bewezen heeft te functioneren,” aldus de branchevertegenwoordigers. “Dat wordt genegeerd. Het kabinet stevent met haar eigen koers af op grote maatschappelijke onrust, maar daar wil ze niets over horen. De oproep luidt weliswaar om samen de strijd tegen corona aan te gaan, maar het kabinet luistert niet naar vertegenwoordigers van de samenleving die met een goede, bewezen gezamenlijke richtlijn hun bijdrage willen leveren aan de oplossing van het probleem. Dan gaat er iets goed mis en maak je het jezelf verdraaid lastig,” concluderen INretail, RND, het Vakcentrum en de Nationale Winkelraad.

Afstand houden centraal

De niet-essentiële winkels zetten in hun plan nadrukkelijk in op anderhalve meter afstand door minder klanten toe te laten, aanpassing van looproutes, wachtvakken bij de kassa’s, plexiglas schermen, desinfectiemiddelen bij de winkelentree etc. Invoering van een coronatoegangsbewijs vinden ze naast onwerkbaar ook een buitensporig zware maatregel. Winkels worden in de statistieken van het RIVM gekoppeld aan 0,7% van de verspreiding van besmettingen en staan ook nooit in de top-20 overzichten van besmettingsbronnen in RIVM rapporten.

Het is onduidelijk hoe burgemeesters de regels kunnen handhaven als er 56.000 winkels als werkterrein bijkomen.

(De brief die we naar de Tweede Kamer stuurden en het plan dat we hebben ingediend zijn aan te vragen bij het secretariaat)