Nieuws

Winkels kunnen onder voorwaarden gewoon open

De winkeliers aangesloten bij de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) willen zo spoedig mogelijk met nieuwe kabinet om tafel om te bespreken onder welke voorwaarden de winkels deze maand weer open kunnen. We hoeven namelijk volgens onze volle overtuiging niet dicht. Het ziekteverzuim in winkels is al vier jaar een constante; je wordt in een winkel niet ziek, laten 790 duizend medewerkers elke dag zien. Winkelen is sinds het begin van de coronacrisis nooit voorgekomen in de top 20 van het bron en contactonderzoek van de GGD en RIVM rapportages. Miljoenen bezoekers per dag laten zien dat je van winkelen niet ziek wordt.

Winkeliers denken veilig open te kunnen met mondmasker, een mogelijk te differentiëren afstandsnorm voor niet-essentiële winkels (is nu nog 1 klant per 5m2) en hygienemaatregelen. Ventilatie is al standaard in een doorstroomlocatie.

Winkels zijn niet dicht omdat ze bij zouden dragen aan verspreiding van het virus, maar omdat het OMT en kabinet sturen op het tegengaan van persoonsbewegingen. Daarbij wordt in de modellen geen onderscheid gemaakt tussen een risicoloze persoonsbeweging met mondmasker, afstand, ventilatie en hygiëne, zoals in een winkel, en persoonsbewegingen waarbij deze maatregelen niet kunnen worden getroffen. Dat is teleurstellend en gaat uit van een model in plaats van de werkelijkheid. Als het virus zich aanpast en de crisis langer duurt, mag je verwachten dat ook modellen fijnmaziger en slimmer worden en worden aangepast.

We hebben nog geen overtuigend bewijs van het OMT gezien dat een 3G coronatoegangsbewijs in winkels bovenop deze maatregelen extra waarde zou toevoegen. En dat was wel de afspraak met de Tweede Kamer: Bewezen effectieve maatregelen om verspreiding in te dammen. De berekeningen die tot nu toe zijn uitgevoerd, zijn gebaseerd op fieldlab experimenten waar afstand en mondmaskers niet mogelijk waren en niet in in winkels waar de basismaatregelen wel goed kunnen worden toegepast.

Winkels kunnen - met de basismaatregelen, die goed na te leven zijn - veilig open en winkelen draagt niet significant bij aan de verspreiding van het virus.