Nieuws

Lichtpuntje voor detailhandel met click en collect?

Het kabinet zou eindelijk "click & collect" overwegen. Daartoe riepen de leden van de RND het kabinet al sinds december op. "Click en collect" is namelijk een contactloze persoonsbeweging die winkels een beetje lucht geeft om contact met hun klanten te houden, uit de voorraad vanuit winkels te kunnen leveren door eigen medewerkers, daarmee bezorgdiensten te ontlasten en te voorkomen dat alles afvloeit naar veelal buitenlandse webwinkels en fabrikanten die via platforms verkopen.

Al sinds de winkels in december dicht moesten, riepen leden van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), de brancheorganisatie voor grotere non-food winkelformules, het kabinet op om click en collect mogelijk te maken. Click en collect is namelijk een bestelling plaatsen bij een echte winkelformule en op een afgesproken tijdstip aan de deur van een fysieke winkel doelgericht en in je eentje de bestelling ophalen. Net als eten afhalen, wat natuurlijk allang mag en geen besmettingsrisico's kent.

"Click en collect mag in alle landen in Europa tijdens een lockdown, en geeft klanten een contactloze mogelijkheid en winkeliers een beetje lucht", aldus Eus Peters, directeur van de RND. "Het is alsof je de vluchtstrook aan de voorkant van een (logistiek) ongeluk openzet en de auto's vooraan er een beetje weer er langs kunnen. Winkeliers gaan hier geen winst op maken en het is ook niet de oplossing voor onze problemen. Daarvoor moeten we echt weer open kunnen. Maar het is een hoopvolle eerste stap".

In feite is het geen verruiming maar het is, binnen kaders, corrigeren van een te ver doorgevoerde lockdown-regel. Immers, niet het terugdringen van persoonsbewegingen leidt tot minder besmettingen, maar persoonsbewegingen die tot een contact leiden. De eerste lockdown liet zien dat dit contactloos in winkels kan op basis van afgesproken protocollen ("Kom alleen", "Doe doelgericht aankopen", "Vermijd drukte", 1 persoon per 10m2). En click en collect - op een afgesproken tijdstip, alleen, aan de deur - is dan al helemaal geen risicovolle persoonsbeweging.