Nieuws

Sluiting van winkels lijkt niet de oplossing

Winkeliers bezorgd over aantal besmettingscijfers. Eventuele sluiting heeft grote impact. Leden van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), de brancheorganisatie voor grote non-food winkels in Nederland, hebben er begrip voor dat het Kabinet op dit moment, op basis van alarmerende cijfers, aanvullende maatregelen wil nemen en kijkt naar de mogelijkheid om het aantal persoonsbewegingen verder terug te dringen. We willen als winkels benadrukken dat het in de winkels als doorstroomlocatie altijd veilig is geweest en veilig blijft. Winkelen komt niet voor in de top 20 van "setting van besmetting" en ons ziekteverzuim (exclusief quarantaineverzuim) ligt niet hoger dan normaal in deze periode van het jaar. Als er daadwerkelijk winkels gesloten gaan worden, sluit dan tijdelijk en gericht een deel van de winkels en voor een duidelijk van tevoren afgebakende: een "kerstreset”; bij voorkeur zoveel mogelijk ná de kerst.

“Doordat winkels zelf geen 'setting van besmetting' zijn, denken we dat sluiting van winkels op zichzelf niet zal helpen om de besmettingscijfers terug te dringen. Zoals blijkt uit de RIVM- en GGD-cijfers ligt de oorzaak duidelijk meer in en rond de thuissituatie en de werksituatie, waar mensen langere tijd met elkaar verblijven", aldus Eus Peters, directeur van de RND.

Als winkeliers zien we echter in centrumgebieden de worsteling van mensen om alleen te komen, verspreid over de week te komen, dichtbij huis te blijven, doelgericht aankopen te doen en door te lopen in wat een doorstroomlocatie is. In enkele grotere steden zien we dat groepen bezoekers het centrum gebruiken als ontmoetingsgebied en stil blijven staan, en dat is in deze tijd onwenselijk. "Winkeliers doen er samen met gemeenten, binnenstadmanagers, vastgoed en handhaving alles aan om toe te zien op de naleving van de regels in en rondom winkels. Op verreweg de meeste tijdtippen en plaatsen als middelgrote steden, kleinere dorpen, wijkwinkelcentra en locaties in de buitenstad, ging het de afgelopen twee weken goed in, ook vandaag. We willen de gemeenten en iedereen met wie we samenwerken in de binnensteden de afgelopen weken oprecht een pluim geven voor het vele werk dat wordt verricht", aldus Peters.

Als sommige winkels tijdelijk dicht moeten, dan zouden we als RND ervoor pleiten om in ieder geval open te houden:

  • levensmiddelen in de meest brede zin voor mens én dier (supermarkt, ambachtelijke voedingsspeciaalzaken en dierspeciaalzaken voor grote én kleine huisdieren);
  • winkels gekoppeld aan (zelf)zorg/medicijnen, zoals drogisterijen, apotheken en optiek/audicien;
  • alle pakketafhaalpunten, postagentschappen, bankfilialen, krantenkiosken (want online zit vol tot het einde van het jaar en er zijn mensen, bijvoorbeeld in de zorg, die vaak niet thuis zijn als de pakketbezorger langskomt);
  • winkels waar je terechtkunt voor ‘acute noodzakelijke zaken voor reparatie’ en toeleveranciers zijn voor de bouw , zoals de Doe-het-Zelf. En als het aan ons ligt ook hun collega’s van elektronica (koelkast, diepvries, router, printer, telefoon) die zorgen voor de noodzakelijke uitrusting van thuiswerkplekken én thuisschoolplekken;
  • Verder blijven wij wijzen op het belang van non-food huishoudspeciaalzaken/warenhuizen die naast voeding en diervoeding ook veel essentiële producten verkopen voor persoonlijke verzorging/hygiëne, baby-spullen en huishoudartikelen en in stadscentra daardoor de functie van supermarkten ontlasten. Supermarkten gaven eerder al aan het maar moeilijk aan te kunnen waardoor op hun verzoek de zelfbedieningsgroothandels zijn opengesteld;
  • De kerstbomenverkoop …

Een groot deel van deze winkeltypen komt overeen met de keuzes die Duitsland en eerder België al maakten en houdt rekening met de specifieke Nederlandse detailhandelsstructuur.

Het is een grote zorg voor ons als winkeliers, dat het onlinekanaal tot het einde van dit jaar vol zit. Alle online verkopers hebben weken geleden al hun voorspellingen door moeten geven aan hun bezorgdiensten en hebben te horen gekregen dat het niet méér kan worden. Daarom:

  • Moet ‘click & collect’ - zoals in België afgelopen maand - mogelijk zijn: online bestellen en aan de deur van de winkel afhalen, én
  • Moet het ook mogelijk worden om online te bestellen, in de winkel de order samen te stellen en vanaf de winkel thuis te kunnen bezorgen.

Als sluiting van winkels al aan de orde is, sluit dan voor een duidelijk van tevoren afgebakende periode; een nationale kerst-'reset'; bij voorkeur zoveel mogelijk ná de kerst.

Als de sluiting langer dan 2-3 weken duurt wordt de economische schade enorm. In de fysieke detailhandel werken 800.000 mensen, op 86.000 winkelvestigingspunten en realiseren met elkaar een jaaromzet van €118 miljard (ex BTW); ongeveer 50/50 food/non-food.