Nieuws

Reactie VWDHZ op onderzoek cement van radioprogramma Reporter

Het radioprogramma Reporter heeft onderzoek gedaan naar “cement”. Cement heeft een houdbaarheidsdatum. In zes steden verdeeld over heel Nederland is in 18 bouwmarkten vastgesteld of de houdbaarheidsdatum gegarandeerd kon worden. Cement dat over de datum is, heeft onder andere gevolgen voor de werkbaarheid van het reductiemiddel en kan een negatief effect hebben voor de volksgezondheid.

Uit het onderzoek van Reporter is gebleken dat een deel van het cement dat in de winkels ligt over de datum is. Bij alle producten in de winkel met een houdbaarheidsdatum moet een First-In First-Out (FIFO) worden aangehouden waarbij de producten waarvan de houdbaarheid het eerst verloopt, vooraan in het schap liggen. Bij cement is dat lastiger omdat het per pallet wordt geleverd. Pallets met verschillende houdbaarheidsdata kunnen naast elkaar in de winkel staan. Producten die over de houdbaarheidsdatum zijn zouden bij constatering uit de verkoop gehaald moeten worden.

In geval van cement dat over de datum is bestaat er een risico dat het reductiemiddel is uitgewerkt en het een negatieve effect voor de gezondheid kan veroorzaken (allergische reactie). De bouwmarkten en Doe-Het-Zelfwinkels nemen kennis van de bevindingen en zullen, waar nodig, passende maatregelen nemen om de controle van cement in de winkel te verbeteren. Daarnaast zal worden gekeken of in de digitale vakopleiding van de Doe-Het-Zelfbranche in de toekomst hier aandacht aan kan worden besteed.