Nieuws

Reactie Raad Nederlandse detailhandel op avondklok

Vandaag heeft demissionair minister-president Rutte tijdens de ingelaste persconferentie bekendgemaakt dat er aanvullende coronamaatregelen komen, waaronder een avondklok. De open, maar ook de gesloten winkels die zijn aangesloten bij de RND gaan er na de persconferentie verder van uit dat de logistieke winkeloperatie (denk aan distributiecentra, vervoer, vulploegen in open winkels of gesloten winkels die vanuit de winkel uitleveren) volledig door kunnen draaien en dat medewerkers indien nodig na sluitings- of werktijd - met zo nodig een avondklokbriefje - naar huis kunnen en dat de online bezorging van artikelen op volle kracht door kan blijven gaan. "Noodzakelijk werk" zou niet worden geraakt door de avondklok, zo is ons beloofd.

Voor de winkels die open zijn, zoals dierspeciaalzaken, slijterijen en drogisterijen, betekent het dat winkels de huidige openingstijden kunnen blijven hanteren: soms 18:00 uur en soms tot 20:00 uur. Klanten kunnen dan te allen tijde voor 20:30 uur thuis zijn. Click en collect bij bouwmarkten mag eventueel ook nog tot 20:00 uur.

De Tweede Kamer moet zich nog deze week over dit voorstel van het kabinet buigen. Naar verwachting gaat de avondklok zaterdagavond 23 januari om 20:30 uur in. De komende dagen zal het kabinet meer bekendmaken over de precieze invulling van de avondklok. Het zal voor iedereen even wennen zijn, en we gaan ervan uit dat het na 9 februari niet meer hoeft.

Leden van de RND hopen dat hierna we de weg naar boven snel vinden en de winkels die nu gesloten zijn, snel met 'Click en collect' op een verantwoorde manier de deur op een veilige kier open mogen zetten. Click & Collect mag immers in alle landen van Europa en helpt winkeliers om een binding te houden met hun klanten van dichtbij. Maar het helpt klanten ook om doelgericht, alleen, zonder drukte een aankoop te doen. Om daarna natuurlijk zo snel mogelijk allemaal weer onze winkeldeuren te mogen openen. Immers, winkeliers hebben van maart tot medio december bewezen op een verantwoorde en veilige manier open te kunnen gaan, en willen niets liever dan dat weer doen.

Het is belangrijk dat iedereen veilig en sociaal zijn/haar aankopen kan blijven doen; online en offline. Laten we hier samen voor zorgen door afstand te houden, alleen naar de winkels te gaan, doelgericht je aankoop te doen / op te halen en drukte te vermijden.