Nieuws

Leden RND tevreden met volgende stap om "op afspraak" open te mogen

Het Kabinet kondigde vandaag aan dat per 15 maart "winkelen op afspraak" wordt aangepast naar 1 persoon per 25m2 met een maximum van 50 personen per vestiging. Een goede volgende stap op weg naar open.

De leden van de RND zijn blij met de technische aanpassing van de eerdere verruiming om "op afspraak" open te mogen. "Maximaal twee per verdieping" was niet uit te leggen aan klanten, die de afgelopen week meestal kwamen met een lijstje met opgespaarde dingen die ze al een tijdje wilden kopen.

Na een lockdown van drie maanden in de detailhandel was de situatie onhoudbaar: 300.000 medewerkers die gedwongen thuis moesten zitten en vreesden voor hun baan. 56.000 winkelvoordeuren die gesloten moesten blijven en waarvan gevreesd werd dat deze permanent zouden sluiten en voor kaalslag zouden zorgen van de verzorgingsstructuur. En naar schatting €680 miljoen aan gemiste omzet per week, wat vooral leidde tot een opeenstapeling van voorraden waar ondernemers zich geen raad mee wisten. Het gevaar is nog niet geweken, maar er is lucht en liefde. Liefde voor onze klanten, die erg werden gemist. Liefde en lucht voor onze medewerkers die weer mogen doen waar ze goed in zijn. En lucht voor ondernemers om weer een beetje te mogen verkopen zodat de belangrijkste rekeningen weer kunnen worden betaald.

"We zijn blij dat het kabinet het belang van vitale stadscentra, wijkcentra, dorpskernen en buitengebieden onderkent en de rol die winkels daarin spelen", aldus Eus Peters, directeur van de RND, "door 'bestellen en afhalen' eerst mogelijk te maken en nu ook op een passende manier winkelen op afspraak' in te vullen, gaat de maatschappij 'beetje bij beetje open. Het is nu belangrijk dat wij als Nederlanders beseffen dat het een broos evenwicht is en we de komende weken echt zoveel mogelijk alleen naar de winkels gaan nog steeds, doelgericht onze aankopen doen en zorgen voor een goede doorstroom in onze winkelstraten".

Goed nieuws is dat met potlood in de planning staat dat winkels mogelijk nog voor Pasen - met de beperkingen die we al kenden - open mogen én dat ook bijvoorbeeld de terrassen open zouden mogen.