Nieuws

Detailhandel blij met voorgenomen opening winkels op 28 april

Leden van de Raad Nederlandse Detailhandel zijn blij met het voornemen om winkels op 28 april – voorzien van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen – verder te openen. De norm van 1 persoon per 25 m2 is ruim, maar in te vullen. Belangrijker te meer om het publiek op te roepen "Kom zoveel mogelijk nog alleen". De regels worden verruimd, niet afgeschaft. Het afgelopen jaar zijn de winkels in Nederland van maart tot december met de nodige voorzorgs- en persoonlijke beschermingsmaatregelen open gebleven. Winkels moesten niet dicht omdat je er ziek zou worden, maar omdat de overheid het aantal persoonsbewegingen en de groepsgrootte wilde beperken. Nu vaccinatie - Nederland zette 800.000 vaccins uit afgelopen week! - én nieuwe RIVM-cijfers laten zien dat in de routekaart kan worden afgeschaald van de ‘verzwaring bovenop niveau 4’ naar ‘niveau 4’, kunnen winkels dan ook weer veilig open, zoals is toegezegd in eerdere persconferenties. Samen met betrokken overheden, brancheorganisaties in de detailhandel en hun vertegenwoordigers is een afsprakenkader vastgesteld (zie kantlijn). Graag gaan winkeliers lokaal om tafel met gemeenten, vastgoedeigenaren en bijvoorbeeld horecaondernemers die terrassen mogen openen, om de gastvrijheid van centrumgebieden weer gezamenlijk in te vullen, zodat andere openbare ruimten kunnen worden ontlast en lokaal bezoekers beter kunnen worden gespreid. De detailhandel is klaar voor de opening op 28 april.

Van winkelen word je niet ziek

Winkels komen en kwamen nooit voor als setting van besmetting volgens het RIVM (zie link, bladzijde 26, tabel 9, en ook alle oudere rapporten). Desgevraagd heeft het RIVM ons eerder verteld dat de 86.000 Nederlandse winkels en 800.000 medewerkers en miljoenen klanten per dag voor slechts 0,7% bijdroegen aan de verspreiding. Ook onze ziekteverzuimcijfers vertellen dat er geen significant verschil is tussen 2018, 2019 en 2020: Het verzuimcijfers was 4,8% in een representatief kwartaal als Q3 de laatste drie jaar. Als winkeliers de kanaries in de kolenmijn zouden zijn, kun je vaststellen dat je van winkelen niet ziek wordt. Dat hebben we met elkaar ook kunnen laten zien in 2020.

En toch was de detailhandel dicht?

Ja, want winkelen was de tijdelijke éxtra maatregel in de routekaart bovenop niveau 4 ‘zeer ernstig’ die aanvankelijk slechts drie weken zou duren tot 15 januari 2021. In december liepen de cijfers op, mensen zouden van plan zijn om te gaan winkelen met Kerst, en Oud en Nieuw zou exponentieel bijdragen aan een verdere verspreiding van ‘de Britse variant’. Het aantal persoonsbewegingen in Nederland moest daarom worden geminimaliseerd. Inmiddels zouden we volgens de laatste RIVM-cijfers over de piek heen zijn, zouden naar schatting al 7 miljoen Nederlanders óf reeds een of twee keer zijn gevaccineerd óf al eens corona hebben gehad, en mensen trekken er inmiddels op uit door het steeds mooier wordende weer. Het wordt te druk op openbare plaatsen en een betere spreiding van mensen is nodig én nu dus mogelijk!

Waarom dan winkels nu open?

Er zijn 86.000 winkels in Nederland, waarvan er op dit moment 56.000 alleen ‘op afspraak’ open kunnen. Daar werken 300.000 mensen die nu veelal thuiszitten. Die winkels zetten normaal €42 miljard per jaar om in hun winkels en hun webshops samen. Die webshops, ‘click en collect’ en ‘op afspraak’ vangen op dit moment naar schatting slechts 20-40% gemiddeld op van het totaal aan weggevallen omzet, afhankelijk van het type onderneming. En niemand maakt winst, die weer nodig is om te kunnen investeren in de noodzakelijke veranderingen en transformatie van centrumgebieden. De gesloten niet-essentiële winkels lopen met elkaar dus €680 miljoen aan omzet per week mis. De huur loopt door, de loonkosten ook en nog steeds komen er elke dag containers met goederen binnen. De vergoeding voor met name (middel)grote filiaalbedrijven is op dit moment volstrekt ontoereikend. En daar zit nu juist de meeste werkgelegenheid. De schuldenberg neemt toe en inkoopfacturen stapelen zich op.

De RND is daarom blij dat de winkels op 28 april weer verder open kunnen. In Nederland roepen we als even "Kom zoveel mogelijk alleen". In België was dat verplicht vanaf december 2020 na hún tweede lockdown (toen Nederland dicht moest). Het blijkt dat als we die regel zoveel mogelijk respecteren, in elk geval de komende twee maanden, we elkaar in de binnensteden ruimte geven voor mogelijk verdere verruiming, volgens de modellen van het RIVM. Maatregelen worden versoepeld, niet afgeschaft.