Nieuws

Black Friday (en decembermaand) anders dan anders

FNV maakte zich zorgen om de mogelijke drukte rondom Black Friday in Nederland in winkels. We hebben laten weten dat ze zich geen zorgen hoeven te maken omdat Black Friday in Nederland nog maar klein is, Black Friday zich vooral online afspeelt en dit jaar ook anders wordt ingevuld door de meeste winkeliers. We hebben FNV uitgenodigd om mee te helpen door de oproep uit te dragen om drukte te vermijden en winkelbezoek zoveel mogelijk over de week te spreiden. Immers, #GeenPiekDezeKerst

Op 7 november zocht FNV het nieuws met berichten dat medewerkers in de detailhandel ongerust zijn over de drukte rondom Black Friday. FNV riep daarom de detailhandel op om Black Friday, dit jaar op 27 november, compleet over te slaan.

De RND heeft meteen gereageerd naar de FNV en hen bedankt voor hun oproep. Black Friday is echter in de Nederlandse winkelstraten niet zo heel groot. Het is in Nederland vooral een online evenement.

In de USA is het de laatste donderdag van november Thanksgiving en dan zijn alle winkels dicht. De dag erna - en dat is dit jaar vrijdag 27 november - is iedereen vrij en begint "shopping season" met veel aanbiedingen. In Nederland is Black Friday echter geen vrije dag en is het vooral een online evenement. Gezamenlijke afspraken maken om Black Friday over te slaan dit jaar en geen aanbiedingen te doen, kan en mag mededingingsrechtelijk niet en is ook niet nodig omdat het zich vooral online afspeelt.

Nederlandse winkeliers vullen Black Friday dit jaar soberder in dan voorgaande jaren en zetten vooral in op spreiding van winkelbezoeken. Winkeliers treffen op dit moment alle mogelijke maatregelen om "de shoppingcurve van de decembermaand" zo evenwichtig gespreid als mogelijk te maken, en vragen daarbij de hulp van onze klanten (waarbij de vakbond wordt uitgenodigd de boodschap te helpen uitdragen):

  1. Kom zoveel mogelijk alleen
  2. Houd 1,5 meter afstand
  3. Vermijd drukte, doe doelgericht je aankopen, en dan het liefst vooral door de week en vroeger op de dag

Dit om de drukte op vooral zaterdagmiddag en zondagmiddag en door de weeks soms aan het eind van de middag te spreiden over de week. Ook online winkeliers roepen klanten op om nu al decemberaankopen te doen om zo de drukte rondom bezorging zoveel mogelijk te spreiden. #GeenPiekDezeKerst